Menu

11 vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

Hieronder staan 11 veelvoorkomende vragen met opmerkingen over waarom deze vragen worden gesteld en welk soort antwoord er wordt verwacht. Denk eraan dat de antwoorden alleen maar suggesties zijn; gebruik ze niet als je jezelf hier ongemakkelijk bij voelt en probeer ze aan te passen aan je eigen situatie. Andere kandidaten lezen deze suggesties immers ook!

 

1. Kun je me wat meer over jezelf vertellen?

De interviewer zegt “Ik wil je graag horen praten.”

A: Dit is een startvraag die veel wordt gebruikt. Jouw antwoord kan dan ook meestal hetzelfde blijven.  Schrijf een script en oefen het zodat je het losjes kunt vertellen. Beschrijf in maximaal vier minuten jouw algemene informatie, loopbaanverleden en vaardigheden waarbij de nadruk ligt op kwaliteiten die relevant zijn voor de vacature.

2. Wat zijn jouw prestaties tot op heden?

De interviewer vraagt “Kun je prestaties leveren?”

A: Kies een prestatie die werkgerelateerd en niet te lang geleden is. Geef aan welke vaardigheden je toen hebt gebruikt en wat de resultaten hiervan waren.

3. Ben je tevreden over jouw loopbaan tot op heden?

De interviewer vraagt naar jouw gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, de doelen die je hebt en of je een tevreden en positief persoon bent.

A: Het antwoord moet 'ja' zijn, maar als er nog niet veel schot in je loopbaan of je hebt het gevoel dat het te langzaam gaat, moet je dit wel in het antwoord verwerken.

4. Wat is de moeilijkste situatie waarmee je werd geconfronteerd en hoe ben je daar mee omgegaan?

De interviewer probeert te achterhalen wat je onder 'moeilijk' verstaat en of je uit eigen beweging een logische aanpak van een probleem kan aangeven.

A: Dit kan een strikvraag zijn! Wees eerlijk maar probeer er niet een te groot probleem van te maken en eindig altijd positief.

5. Wat spreekt je aan in jouw huidige werk?

De interviewer wil weten of je plezier zult hebben in de werkzaamheden in de functie waarop jij solliciteert.

A: Dit is een vrij eenvoudige vraag zonder dubbele bodem. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat hetgeen wat je leuk vind, ook daadwerkelijk overeenkomt met de taken waarop je solliciteert . Wees positief, beschrijf jouw huidige functie als interessant maar wees niet al te enthousiast - je zoekt immers een andere baan!

6. Wat spreekt je niet aan in je huidige werk?

De interviewer wil weten of de functie waarop je solliciteert, taken en verantwoordelijkheden heeft die je niet prettig vindt of die je daarvoor ongeschikt maken.

A: Wees hier voorzichtig mee! Probeer niet te specifiek te zijn aangezien je zo de aandacht vestigt op zwakke punten, waardoor je in de problemen kunt komen. Blijf wel eerlijk over iets wat je niet rechtstreeks aanspreekt. Hierbij kun je ook nog zeggen dat hier altijd ruimte voor verandering ligt in het vervolg, of dat je denkt dat het bij je nieuwe baan minder van toepassing zal zijn.

7. Wat zijn je sterke eigenschappen?

De interviewer wil een duidelijk antwoord over waar je goed in bent en hoe dit waarde kan toevoegen aan de organisatie.

 Je kunt er zeker van zijn dat deze vraag wordt gesteld, dus er is geen excuus voor om er niet op voorbereid te zijn. Concentreer je op het bespreken van de belangrijkste sterke punten. Geef drie of vier redenen waarom die een voordeel kunnen zijn voor de nieuwe werkgever. Voorbeelden van sterke punten zijn technische vaardigheden, snel kunnen leren, gemotiveerd zijn om succes te hebben, goed met mensen kunnen omgaan en een gezamenlijk doel kunnen bereiken. Je kunt gevraagd worden om hier voorbeelden van te geven, wees hier dan ook op voorbereid.

8. Wat is jouw zwakste punt?

De interviewer vraagt je naar je zelfbeeld en mate van zelfbewustzijn.

A: Dit is weer een standaardvraag waar je jezelf goed op kunt en moet voorbereiden. Je hebt twee opties. Gebruik een bekend zwak punt zoals gebrek aan ervaring op een gebied dat niet van belang is voor de functie, of beschrijf een persoonlijke of beroepsmatige mindere kant die ook kan worden beschouwd als een sterk punt en welke stappen je hebt ondernomen om hier verbetering in aan te brengen. Een voorbeeld kan zijn: “Ik weet dat mijn team vindt dat ik soms te veeleisend kan zijn. Ik ben geneigd om ze soms teveel aan het werk te zetten maar ik word al beter in positieve prikkels gebruiken.” Kies geen persoonlijke zwakke punten zoals “Ik ben geen ochtendmens.”

9. Welk soort beslissingen vind je het moeilijkst om te nemen?

De interviewer bedoelt dat hij iemand zoekt die sterk is en besluiten kan nemen, maar die ook een menselijke kant heeft.

 A: Er mag geen zwakte uit je antwoord blijken. Probeer te focussen op besluiten die moeten worden genomen zonder voldoende informatie. Zo laat jij je positieve kant zien. Bijvoorbeeld: “Ik vind het prettig om besluiten te nemen op basis van voldoende informatie en met alternatieven achter de hand.” Als je snel besluiten moet nemen, moet je vertrouwen op jouw instinct en ervaring.

10. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

De interviewer probeert inzicht te krijgen in de redenen voor vertrek en deze te evalueren.

 A: Dit zou niet al te veel problemen moeten opleveren. Zorg hierbij dat je eerlijk bent zodat de interviewer begrijpt waarom je weg wilt. Zo kan de interviewer rekening houden met de reden waarom je weg bent gegaan en kijken of dit ook van toepassing is op het nieuwe bedrijf. Het heeft hier geen zin om de redenen te gaan verzinnen, omdat je anders weer met dezelfde problemen kampt bij je nieuwe werkgever. Ben echter niet al te negatief, want ook dit wordt meegenomen in het vervolg.

11. Waarom wil je werken bij het bedrijf waar je nu op gesprek bent?

Je wordt gevraagd waarom je graag voor ze wilt werken in plaats van bij een ander bedrijf.

A: De redenen moeten specifiek betrekking hebben op dit bedrijf, zoals de variatie in het werk, de ontwikkelingskansen, etc. Algemene zaken zoals het feit dat ze een goede reputatie hebben, is niet het antwoord dat ze zoeken. Ook hier is het belangrijk dat je laat zien dat je zelf informatie over het bedrijf hebt opgezocht.

 Overige tips:

-       Let erop dat je kort antwoord, maar dat je niet kortaf bent. Je kunt het gevoel hebben dat niet al jouw vaardigheden aan bod zijn gekomen. Toch zal de interviewer ervoor hebben gezorgd dat informatie die op dat moment relevant is, is besproken.

-       Denk altijd eerst goed na voordat je antwoord geeft! Als er een technische vraag wordt gesteld of een onverwacht onderwerp krijgt, haal dan even diep adem en focus op het antwoord. Zo laat je zien dat je geen informatie herhaalt maar dat je erover nadenkt en dat je beschikt over de juiste vaardigheden die nodig zijn voor succes in deze branche.

-       Als je het antwoord niet weet, zeg dat dan ook gewoon! Het liefst komt dit zo min mogelijk voor, maar wees eerlijk, open en vertel altijd de waarheid.

-       Als je een negatief antwoord moet geven, stel daar dan altijd een positieve en relevante opmerking tegenover.

 

Zelfs als je halverwege het interview het idee hebt dat deze vacature niets voor je is, ga dan toch gewoon verder alsof je de baan graag zou willen. Misschien dat je in de toekomst op een andere vacature wilt solliciteren bij hetzelfde bedrijf of dat je op een andere wijze met ze te maken krijgt.

De arbeidsmarkt is klein en als iemand onverschillig, arrogant of onbeleefd overkomt, wordt dat opgemerkt en onthouden. De interviewer heeft ook tijd uitgetrokken voor dit gesprek en wil het gevoel hebben dat het de moeite waard was; zelfs als de conclusie is dat je niet de geschikte kandidaat bent voor de functie.

Bekijk hier meer tips

Graag direct solliciteren? Bekijk hier onze vacatures!