Menu

Belastingaangifte doen als uitzendkracht

maandag 29 maart 2021

Het is weer de tijd van de belastingaangifte. Werk jij als uitzendkracht? Wij zetten een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij.


Hoe weet ik of ik belastingaangifte moet doen?

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de belastingdienst, dan is belastingaangifte verplicht. Deze brief krijg je per post en op mijn.overheid.nl, in januari of februari.


Kan ik een boete krijgen als ik geen belastingaangifte doe?

Ja, dat kan inderdaad. Dus het is zeker de moeite waard om aangifte te doen, ook al verwacht je geen of weinig geld terug te krijgen van de belastingdienst.
Er bestaat een aanslaggrens. Als blijkt dat je minder dan € 45,- moet terugbetalen, dan wordt je dat kwijtgescholden.


Heb je geen aangiftebrief ontvangen, of ben je hem kwijt? 

Op mijn.belastingdienst.nl kun je een formulier invullen, dat heet ‘verzoek voorlopige aanslag’. Het kan slim zijn om dat te doen. Soms ben je ook verplicht om aangifte te doen als je geen aangiftebrief hebt gehad, en je kunt weten dat je belasting moet bijbetalen. Je moet dan uit eigen beweging aangifte doen.

 

Wanneer moet je belasting bij betalen?

Als je bijvoorbeeld veel bezittingen of spaargeld hebt, of als je meer dan € 6000,- hebt verdiend met een baan waarop geen loonbelasting is ingehouden. Of als je meerdere werkgevers tegelijkertijd had, en er is op meerdere plekken belastingkorting (loonheffingskorting) verstrekt.


Wanneer moet mijn aangifte binnen zijn?

Vanaf 1 maart heb je twee maanden de tijd om je aangifte inkomstenbelasting in te dienen. De ingevulde versie moet namelijk voor 1 mei binnen zijn. Vroeger was de deadline 1 april. Het kan slim zijn om vóór 1 april in te sturen. Want als je geld terugkrijgt van de belastingdienst, heb je het dan zeker voor 1 juli op je rekening staan.


Wat als je bij meer werkgevers werkt?

Als je ergens gaat werken, vul je op je loonbelastingverklaring in of er loonheffingskorting moet worden toegepast. Je houdt dan netto meer salaris over. Uiteindelijk mag je maar bij één werkgever die korting krijgen. Als je dat voor meerdere werkgevers hebt ingevuld, dan moet je terugbetalen. Als je als uitzendkracht via één uitzendbureau werkt, geldt dat als één werkgever, en is er niets aan de hand. Als je meerdere korte banen na elkaar hebt, mag je ook steeds loonheffingskorting aanvragen.

 

Op donderdag 29 april organiseert Doorzaam een gratis online training. Meer informatie over de training kan je hier vinden.

 Training belastingdienst en toeslagen.

 

Heb je andere vragen? Kijk dan eens op de website van de belastingdienst.